Szukaj w tym blogu

Donnerstag, 21. April 2016

Właściwości i szkodliwości pokrzywy



W filmiku na YouTubie pokazałam" Jak zrywać i parzyć herbatę z pokrzywy". Dla chcących wiedzieć, jakie właściwości ma pokrzywa przygotowałam małą ściągę.

 Oto i one:

  • poprawia stan cery, paznokci i włosów nadając im piękny połysk
  • dostarcza nam sporych ilości żelaza, krzemu, wapnia, manganu, potasu, miedzi, witamin C, B, K, prowitaminy A (karotenu)
  • oczyszcza krew ze szkodliwych produktów przemiany materii
  • przeciwdziała zatrzymywaniu wody w organizmie
  • oczyszcza układ trawienny, odprowadza złogi żółciowe, wpływa korzystnie na pracę trzustki, wątroby i żołądka
  • obniża ciśnienie krwi, a także poziom cukru we krwi
  • poprawia przemianę materii
  • ma działanie antybakteryjne i antywirusowe
  • pomaga pozbyć się flegmy z narządów oddechowych i oczyszcza zatoki
  • liście przejawiają tendencje do łagodzenia obrzęków i skurczy, a także zapalenia nerwów kończyn, rwy kulszowej i lumbago.
  • wyciąg z korzenia ma działanie przeciwgrzybicze
  • działa moczopędnie
  • zwiększa odporność organizmu, szczególnie w okresie zimowym i wiosennym
  • poprawia krążenie
  • korzystnie wpływa na laktację
  • przeciwdziała osłabieniom i anemii – wpływa na rozwój czerwonych krwinek

Komu pokrzywa zaszkodzi?
  • osobom przyjmującym leki przeciwzakrzepowe
  • mającym cystę
  • kobietom z nowotworem macicy
  • osobom przyjmującym leki na cukrzycę
  • osobom podlegającym leczeniu chirurgicznemu i przygotowującym się do zabiegu
  • w przypadku obrzęku serca spowodowanym ostra niewydolnością nerek
  • przy występujących krwotokach i polipach
*Oczywiście tak jak w przypadku wszystkich innych ziół, jeśli pije się je regularnie, niezbędne jest robienie kilkudniowych przerw.





Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen