Pod nazwą Czeko - śliwka, skryły się powidła z dodatkiem gorzkiej czekolady i kakao. Smakują podobnie jak śliwka w czekoladzie. Czuję, że to będzie mój pocieszacz numer jeden podczas zimowej chandry :-)
Składniki:
- kg dojrzałych śliwek
- 200g cukru
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
1. Umyte śliwki wypestkuj i pokrój na drobne kawałki. Przełóż do garnka z grubym dnem i gotuj na niewielkim ogniu do momentu, gdy owoce się rozpadną.
2. Dodaj cukier i smaż bardzo wolno na najmniejszym ogniu ok. 20 min, często mieszając. Zdejmij z ognia i zostaw do ostudzenia.
3. Następnego dnia smaż ponownie, aż sok całkowicie się wygotuje, a powidła nabiorą odpowiedniej gęstości (ok. 30 min.) Dodaj posiekaną czekoladę, a gdy się rozpuści, wymieszaj kakao.
4. Od razu zdejmij z ognia i jeszcze gorącymi powidłami napełnij słoiki. Pasteryzuj 15 min. dowolną metodą.
Smacznego :-)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen