Szukaj w tym blogu

Sonntag, 11. September 2016

Czeko - śliwka



Pod nazwą Czeko - śliwka, skryły się powidła z dodatkiem gorzkiej czekolady i kakao. Smakują podobnie jak śliwka w czekoladzie. Czuję, że to będzie mój pocieszacz numer jeden podczas zimowej chandry :-)

Składniki:
  • kg dojrzałych śliwek
  • 200g cukru
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao


1. Umyte śliwki wypestkuj i pokrój na drobne kawałki. Przełóż do garnka z grubym dnem i gotuj na niewielkim ogniu do momentu, gdy owoce się rozpadną.

2. Dodaj cukier i smaż bardzo wolno na najmniejszym ogniu ok. 20 min, często mieszając. Zdejmij z ognia i zostaw do ostudzenia.

3. Następnego dnia smaż ponownie, aż sok całkowicie się wygotuje, a powidła nabiorą odpowiedniej gęstości (ok. 30 min.) Dodaj posiekaną czekoladę, a gdy się rozpuści, wymieszaj kakao.

4. Od razu zdejmij z ognia i  jeszcze gorącymi powidłami napełnij słoiki. Pasteryzuj 15 min. dowolną metodą.

Smacznego :-)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen