Szukaj w tym blogu

Samstag, 10. September 2016

Ulubione ogórki Wieśniary



Nie ma u mnie zimy bez tych ogórków. Jem je do każdej potrawy, która nie przypomina deseru i nie zawiera cukru :-) Ze wszystkich przepisów na ogórki, te własnie są moimi ulubionymi. Dla ludzi o mocnych kubkach smakowych - ogórki z pieprzem.

Składniki:
  •  2,5 kg ogórków 
  •  1,5 szklanki octu 6% albo 1 szkl.octu 10% i 3/4 szklanki wody
  •  0,5 szklanki oleju
  •  60 dag cukru
  •  2 łyżki pieprzu
  •  4 łyżki soli
  •  2 główki czosnku
1. Ogórki obrać i pokroić w ćwiartki. Posypać solą i odstawić na 24 godziny. Odcedzić.

2. Olej, ocet, pieprz i cukier zagotować. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z zalewą.

3. Ogórki przełożyć do średnich słoików, zalać zalewą. Pasteryzować 10 - 15 minut.

 Palącego Smacznego :-)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen