Nie ma u mnie zimy bez tych ogórków. Jem je do każdej potrawy, która nie przypomina deseru i nie zawiera cukru :-) Ze wszystkich przepisów na ogórki, te własnie są moimi ulubionymi. Dla ludzi o mocnych kubkach smakowych - ogórki z pieprzem.
Składniki:
- 2,5 kg ogórków
- 1,5 szklanki octu 6% albo 1 szkl.octu 10% i 3/4 szklanki wody
- 0,5 szklanki oleju
- 60 dag cukru
- 2 łyżki pieprzu
- 4 łyżki soli
- 2 główki czosnku
2. Olej, ocet, pieprz i cukier zagotować. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z zalewą.
3. Ogórki przełożyć do średnich słoików, zalać zalewą. Pasteryzować 10 - 15 minut.
Palącego Smacznego :-)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen