Szukaj w tym blogu

Freitag, 9. September 2016

Dżem z cukinii
















Cukinia ma to do siebie, że rośnie duża i w dużej ilości. Tak przynajmniej jest w moim ogródku. Z jej nadmiaru robię kilka/naście słoików dżemu z cukinii. Warunkiem jego dobrego smaku jest dodanie galaretek, które nadadzą mu orzeźwiającą nutę i pozbawią go mdłego smaku.

Składniki:
  • 2,5 kg obranego i oczyszczonego miąższu z cukinii
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej lub agrestowej

1. Cukinie kroimy w kostkę, wkładamy do dużego garnka o grubym dnie. Wlewamy 1 szklankę wody i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu, aż cukinia zmięknie. Następnie odlewamy nadmiar powstałego soku.

2. Miekką cukinię miksujemy za pomocą blendera na papkę (można tez użyć tłuczka do ziemniaków lub sitka). Wsypujemy galaretki, dodajemy cukier i kwasek cytrynowy. Wszystko mieszamy i gotujemy do pożądanej konsystencji.

3. Gotowy wrzący dżem wkładamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Można go również 10- 15 minut pasteryzować.

Smacznego:-)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen