Szukaj w tym blogu

Dienstag, 5. Juni 2018

Ciasto rabarbarowe z bezą

Kruchy spód, miękki, kwaskowaty rabarbar i słodka chrupiąca beza. Temu ciastu długo się nie oprzecie.




Składniki:
  • 250 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 zółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 375 g mąki
  • szczypta soli

Obłożenie:
  • 1 kg rabarbaru
  • 5 żółtek
  • 300 g cukru

Wykonanie ciasta: 

1. Masło ubijać z cukrami, dodając stopniowo żółtka i sól. 
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do masła.
3. Blaszkę o wymiarze 35x25 cm  wyłożyc papierem do pieczenia.
4. Piekarnik nagrzać do tem. 200 °C.
5. Ciasto wyłożyc na blachę i wyrównać.

Wykonanie obłożenia:

1. Rabarbar wymyć, osuszyć i pokroić na drobne kawałki.
2. Rozłożyć równomiernie na cieście.
3. Piec około 15-20 minut.
4. W miedzyczasie ubić białko z cukrem.
5. Bezę rozsmarować na cieście.
6. Piec dalsze 20 minut.

Smacznego :-)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen