Maj i czerwiec to czas, kiedy wyruszam z koszykiem na zrywanie kwiatów czarnego bzu. Jego baldachy służą mi do przygotowania między innymi octu. Świetnie komponuje się on z letnimi sałatkami oraz wspomaga walkę z dodatkowymi kilogramami. Wystarczy 1 łyżkę octu wymieszać ze szklanką wody, wypić przed śniadaniem, a pobudzimy w ten sposób nasz układ trawienny do pracy. Poza tym ocet z czarnego bzu zapobiega bólowi głowy. W tym celu niewielką ilość octu mieszamy z wodą, moczymy w nim ściereczkę i przykładamy do czoła.
Co będzie potrzebne:
- 5-10 baldachów kwiatów czarnego bzu
- Ważne jest, żeby były one zerwane w miejscu ustronnym. Kwiaty zrywamy w słoneczny dzień. Powinny być w pełni rozwinięte.
- 1 butelka octu jabłkowego
Jak przygotować ocet:
- Z kwiatów delikatnie usuwamy owady. Nie płuczemy ich, inaczej pozbędziemy się pyłku kwiatowego, który nadaje octu aromat.
- Oddzielamy kwiaty od łodyżki i przekładamy do słoika
- Zalewamy octem, tak żeby były one w pełni zakryte.
- Słoik zamykamy i odstawiamy na 2-4 tygodnie w chłodne miejsce.
- Raz na jakiś czas potrząsamy słoikiem.
- Po tym czasie odcedzamy kwiaty i cieszymy sie smakiem octu :-)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen