Szukaj w tym blogu

Freitag, 15. Juni 2018

Ocet z kwiatów czarnego bzu - do sałatek, na odchudzanie i ból głowy




Maj i czerwiec to czas, kiedy wyruszam z koszykiem na zrywanie kwiatów czarnego bzu. Jego baldachy służą mi do przygotowania między innymi octu. Świetnie komponuje się on z letnimi sałatkami oraz wspomaga walkę z dodatkowymi kilogramami. Wystarczy 1 łyżkę octu wymieszać ze szklanką wody, wypić przed śniadaniem, a pobudzimy w ten sposób nasz układ trawienny do pracy. Poza tym ocet z czarnego bzu zapobiega bólowi głowy. W tym celu niewielką ilość octu mieszamy z wodą, moczymy w nim ściereczkę i przykładamy do czoła.



Co będzie potrzebne:


  • 5-10 baldachów kwiatów czarnego bzu
  • Ważne jest, żeby były one zerwane w miejscu ustronnym. Kwiaty zrywamy w słoneczny dzień. Powinny być w pełni rozwinięte.
  • 1 butelka octu jabłkowego


Jak przygotować ocet:


  1. Z kwiatów delikatnie usuwamy owady. Nie płuczemy ich, inaczej pozbędziemy się pyłku kwiatowego, który nadaje octu aromat.
  2. Oddzielamy kwiaty od łodyżki i przekładamy do słoika
  3. Zalewamy octem, tak żeby były one w pełni zakryte.
  4. Słoik zamykamy i odstawiamy na 2-4 tygodnie w chłodne miejsce.
  5. Raz na jakiś czas potrząsamy słoikiem.
  6. Po tym czasie odcedzamy kwiaty i cieszymy sie smakiem octu :-)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen