Szukaj w tym blogu

Dienstag, 19. Juni 2018

Ziemniaczano- szpinakowa zapiekanka

Lubię, gdy w moim ogrodzie warzywa dojrzewają w tym samym czasie i mogę z kilku prostych składników wyczarować obiad. Ziemniaki swoje, szpinak swój, szczypior swój, jaja od moich kurek. I obiad gotowy!



Składniki dla 4 osób:

1 kg młodych ziemniaków
2 pęczki szczypiorku
150 g sera do tarcia
40 g masła
500 g szpinaku
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

1. Ziemniaki porządnie wyszorować.
2. Gotować około 20 minut w osolonej wodzie, odcedzić.
3. Szczypior umyć i drobno pokroić.
4. Szpinak umyć i osuszyć.
5. Czosnek obrać i posiekać.
6. Szpinak udusić na łyżce masła.
7. Przyprawić solą, pieprzem gałka muszkatołowa i czosnkiem.
8. Ziemniaki przepołowić i ułożyc w formie do zapiekania.
9. Szpinak i szczypior dodać do ziemniaków, razem wymieszać.
9. Masło rozpuścić i polać nim warzywa.
10. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać nim zapiekankę.
11. Piekarnik rozgrzać do 200·C (góra i dół).
12. Piec 30 minut.

Podawać z sadzonym jajem.

Smacznego :-)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen