Szukaj w tym blogu

Montag, 30. Mai 2016

Ciasto francuskie z mielonym mięsem i szpinakiem

Nieprawdą jest, że wszystkie dzieci nie lubią szpinaku. Moje za nim przepadają. W szczególności za tym zerwanym z naszego przydomowego ogródka. Połączenie z mielonym mięsem zadowoli każdego mięsożercę, a i kocur tym daniem nie pogardzi :-)

Składniki:
  • 3/4 kg świeżego szpinaku
  • 1 op.ciasta francuskiego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 4 łyżki koncentratu
  • 4 pomidory
  • 20 dag sera feta
  • słodka papryka, sól, pieprz

1.Opłukany szpinak wrzuć na patelnię bez tłuszczu. Duś do odparowania wody. 

2. Ciasto rozwiń, wyłóż na natłuszczoną formę . Cebule obierz i drobno poszatkuj. Obrane ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
3. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebule, przesmaż. Dodaj mięso. Smaż często mieszając, aż mięso się zetnie. Dodaj obrane i posiekane pomidory oraz czosnek. Duś ok.10 minut. Na koniec dodaj koncentrat oraz szpinak. Wymieszaj. Dopraw mieloną papryką, solą i pieprzem.

4. Farsz nałóż na ciasto. Posyp rozkruszoną fetą. Zapiekaj 15 min. w tem. 200 st.




Smacznego 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen