Szukaj w tym blogu

Montag, 9. Mai 2016

Zupa z pokrzywy


500 g młodych pędów i liści pokrzywy
2 łyżki masła, 2 cebule, 3 ząbki czosnku,
3 - 4 ziemniaki, 2 surowe żółtka,
pół szklanki śmietany,
1,5 l bulionu z kury lub wywaru z warzyw

W rondlu stopić masło, zeszklić na nim drobno pokrojone cebule, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i chwile smażyć, mieszając. Następnie zalać gorącym bulionem, gotować 20 minut, dodać posiekaną pokrzywę i gotować jeszcze 5 minut. Śmietanę wymieszać z żółtkami, przepuszczonymi przez praskę ząbkami czosnku, wlać do zupy, wymieszać, podgrzać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Smacznego :-)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen