Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki śmietany
- 4 łyżki cukru
- łyżka masła
- 1/2 łyżeczki sody
- jajko
- 500 g truskawek
- 2 - 3 łodygi rabarbaru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- tłuszcz do formy
- 4 łyżki płatków migdałowych
Na kruszonkę
- 75 g masła
- 75 g cukru
- 150 g mąki
Masło na kruszonkę posiekać z cukrem i zagnieść z mąką. Schłodzić. Do mąki na ciasto dodać śmietanę, 3 łyżki cukru, masło, sodę i jajko. Zagnieść. Wstawić na 30 min.do lodówki. Truskawki opłukać, pokroić w plasterki. Rabarbar oczyścić, pokroić na kawałki. Wymieszać z truskawkami. Posypać mąką ziemniaczaną. Ciasto rozwałkować, wylepić nim natłuszczoną formę. Obłożyć owocami, oprószyć resztą cukru. Wierzch ciasta posypać kruszonką. Piec 45 minut w 200°C. Na 10 min. przed końcem pieczenia ciasto posypać płatkami migdałów.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen