Szukaj w tym blogu

Sonntag, 22. Mai 2016

Placek z rabarbarem i truskawkami


Placek z rabarbarem i truskawkami jest pierwszym ciastem w sezonie, które piekę z tego co wyrośnie w ogrodzie. Kwaskowate, łatwe w przygotowaniu, klasyczne. Dla mnie bomba!

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki sody
  • jajko
  • 500 g truskawek
  • 2 - 3 łodygi rabarbaru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • tłuszcz do formy
  • 4 łyżki płatków migdałowych

Na kruszonkę

  • 75 g masła
  • 75 g cukru
  • 150 g mąki

Masło na kruszonkę posiekać z cukrem i zagnieść z mąką. Schłodzić. Do mąki na ciasto dodać śmietanę, 3 łyżki cukru, masło, sodę i jajko. Zagnieść. Wstawić na 30 min.do lodówki. Truskawki opłukać, pokroić w plasterki. Rabarbar oczyścić, pokroić na kawałki. Wymieszać z truskawkami. Posypać mąką ziemniaczaną. Ciasto rozwałkować, wylepić nim natłuszczoną formę. Obłożyć owocami, oprószyć resztą cukru. Wierzch ciasta posypać kruszonką. Piec 45 minut w 200°C. Na 10 min. przed końcem pieczenia ciasto posypać płatkami migdałów.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen