Składniki:
- 800 g marchwi
- 3 jajka
- 175 ml oleju rzepakowego
- 175 g cukru
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- po szczypcie imbiru i gałki muszkatołowej
- otarta skórka z jednej pomarańczy
1. Marchew obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, połącz z olejem i rozkłóconymi jajkami, dodaj mąkę z proszkiem, sodą i przyprawami oraz cukier i skórkę z pomarańczy, dokładnie wymieszaj.
2. Formę o wymiarach 20 x 30 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do tem. 180 C.
3. Marchewkową masę przełóż do formy, piecz 45 min. Po upieczeniu pozostaw ciasto w wyłączonym piekarniku przez 10 min.
Smacznego :-)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen