Szukaj w tym blogu

Donnerstag, 14. Juli 2016

Dorsz pod aromatyczną pierzyną

Ryba lubi wygrzewać się pod pierzyną, np. ziołową, pełną aromatu i chrupiącą.



Składniki :

  • 800 g dorsza atlantyckiego
  • 50 g świeżych ziół, np.pietruszki, bazylii, koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g zmielonych migdałów albo innych orzechów
  • 40 g startego Parmezanu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

1. Rybę rozmrozić, opłukać i osuszyć. Filety przyprawić sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Przełożyć do natłuszczonej formy.

2. Zioła umyć, osuszyć i wymieszać z reszta składników. Powstałą pastą posmarować filety z ryby.

3. Zapiekać w nagrzanym piekarniku w tem. 200° C przez 20 minut. Podawać z ziemniakami z piekarnika i sałatą.

Smacznego :-)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen