Szukaj w tym blogu

Sonntag, 3. Juli 2016

Leczo z cukinii

Lubię leczo z cukinii za jego wielofunkcyjność; smakuje podane na obiad, można je zamrozić, pasteryzowane zamknąć w słoiku, odgrzać - jak kto woli. 


Składniki:
  • 2 pętka kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 4 świeże pomidory
  • 1 duża cukinia
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • olej
  • sól, papryka słodka

1. Kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę siekamy, cukinię kroimy na plasterki albo w większą kostkę, paprykę w paski. Pomidory sparzamy i kroimy na kawałki.

2. Na patelnię wlewamy olej i przesmażamy kiełbasę, gdy już się trochę zrumieni, dodajemy cebulę. Smażymy krótko. Następnie dodajemy pomidory. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Dusimy wszystko około 15 min. Na 5 min. przed końcem duszenia dodajemy cukinię i paprykę.

3. Leczo zagęszczamy koncentratem oraz doprawiamy papryką i solą.  

Smacznego :-)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen