Lubię leczo z cukinii za jego wielofunkcyjność; smakuje podane na obiad, można je zamrozić, pasteryzowane zamknąć w słoiku, odgrzać - jak kto woli.
Składniki:
- 2 pętka kiełbasy
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 4 świeże pomidory
- 1 duża cukinia
- łyżka koncentratu pomidorowego
- olej
- sól, papryka słodka
1. Kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę siekamy, cukinię kroimy na plasterki albo w większą kostkę, paprykę w paski. Pomidory sparzamy i kroimy na kawałki.
2. Na patelnię wlewamy olej i przesmażamy kiełbasę, gdy już się trochę zrumieni, dodajemy cebulę. Smażymy krótko. Następnie dodajemy pomidory. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Dusimy wszystko około 15 min. Na 5 min. przed końcem duszenia dodajemy cukinię i paprykę.
3. Leczo zagęszczamy koncentratem oraz doprawiamy papryką i solą.
Smacznego :-)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen