Szukaj w tym blogu

Samstag, 9. Juli 2016

Sernik owocowy

Przepis na to ciasto przechodzi w tym sezonie w naszej rodzinie z rąk do rąk. Każdy kto nazbierał jagód, przerabia je obowiązkowo i podaje dalej :-) Teraz przyszła kolej na mnie; uzbierałam jagód, upiekłam, sfotografowałam, poczęstowałam znajomych i podaję dalej ;-)


Składniki:

kostka margaryny

  • 4 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki tartej bułki
  • pół kilograma jagód, wiśni, czereśni lub truskawek

Na krem:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy

1. Formę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Jedną część włożyć na godzinę do lodówki, a druga do zamrażalnika.

2. Część z lodówki wyłożyć na blachę. Piec 15 min. w temperaturze 200° C. Ostudzić.

3. Zrobić krem. Białka ubić na sztywną masę z odrobiną soli. Powoli dodawać cukier i nadal ubijać. Następnie wsypać budyń i całość zmiksować.

4. Gotową masę wyłożyć na przyrumienione ciasto, na masę położyć owoce. Na owoce zetrzeć cześć ciasta z zamrażalnika. Piec około 30 minut w temperaturze 200° C.

Smacznego :-)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen